петък, 15 юли 2011 г.

Постно прясно зеле по рецепта на мама / Bulgarian meatless cabbage stew




    Ето това е една семпла рецепта, която много, много обичам. Винаги, когато я приготвям изкухнята се носи чудесен аромат - не само на вкусно ястие, а и на спомени от мамината кухня и детските години. Това се случва всеки път, когато готвя по някоя от нейните рецепти.
    Да е жива и здрава мама, до ден днешен, когато се случи да си хапна нещо приготвено от нея ми е много вкусно. Моите ястия, никога нямат вкуса на нейните, дори и да изпълнявам рецептата ѝ точка по точка. Предполагам, това е така, защото когато човек готви, без дори да усети влага част от индивидуалността си в храната. :-)



Постно прясно зеле по рецепта на мама / Bulgarian meatless cabbage stew

Продукти:

една малка зелка,
около 3-4 с.л. олио,
1 глава лук,
1 морков,
3-4 домата,
1-2 скилидки чесън,
1 ч.л.(с лек връх) червен пипер,
сол и черен пипер на вкус,
половин дафинов лист,
лимонов сок или около 1/2 ч.л. лимонова киселина,
магданоз

  • Измийте и нарежете зелето на ивици.Нарежете лука на ситно.
  • Сложете олиото в тенджера (изберете такава, в която ястията не загарят лесно) да се загрее на котлона и сотирайте лука, докато стане "прозрачен".Прибавете нарязаното зеле. Аз го прибавям на два или три пъти. Слагате част от зелето, оставяте за 1-2 минутки, разбърквате добре, после прибавяте следващата част, пак разбърквате добре, отново оставяте за 1-2 минутки и отново разбърквате. Прибавете около 1 кафена чашка вода и дафиновия лист, похлупете (но не напълно) тенджерата и оставете зелето да се задушава на слаб огън. Отвреме навреме разбърквайте. Ако е необходимо може да добавяте и по малко вода, но зелето обикновено си пуска, така че едва ли ще се наложи. След около 15-тина минути прибавете червения пипер, сол на вкус и скилидките чесън нарязани на "филийки".
  • Докато зелето продължава да се вари, настържете доматите на ренде, като отстраните люспите, които остават накрая. Нарежете моркова на малки кубчета. Прибавете моркова и доматите към зелето и разбъркайте. Отстранете дафиновия лист.
  • Обикновено прясното зеле сладни и не на всички им допада този сладък вкус, може да компенсирате с прибавяне към яденето на лимонова киселина или изцеден лимонов сок. Но това трябва да стане след като сте сложили доматите, те накиселяват и едва след тях ще може да прецените колко лимонена киселина или лимонов сок да прибавите. Конкретното количество е вече въпрос на вкус, но все пак внимавайте да не прекалите.
  • Оставете да ври до готовност. Десет минути преди да е готово, прибавете черен пипер на вкус.
  • Когато зелето е готово, отстранете от огъня, прибавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.


51 коментара:

  1. Лети, на мама ястията са най-вкусни :)
    Много апетитно изглежда!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, едно от най-любимите ми ястия :)) Рецептата на майка ти е по-различна от тази на баба ми, ще пробвам в най-скоро време :)
    Честита нова дрешка на блога! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много вкусно изглежда зелето, че как иначе, след като е по рецепта на мама:).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,много обичам зеленце!Само че накрая го запичам малко във фурната!Мамините гозби са винаги специални за нас!Майка ми прави три неща,които аз като нея не мога да ги докарам и това си е!

    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм... замириса на вкусно! :)

    Чудно е Лети!

    И малко кимион на зрънца му слагам. ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, аз обожавам зеле и за мен е едно от любимите ми летни ястия. Убедена съм, че не само на мама, а и твоят вариант е страхотен.
    Поздрави и хубав петъчен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, и аз много обичам постно прясно зеле. А за манджите на мама няма две мнения. Леки почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудничко - прясно зеле по рецепта на мама! То си е вкуснотия от където и да го погледнеш! :)
    Поздрави и приятен уикенд! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно, нискокалорично и направено с любов ястие, а това, че е по рецептата на мама го прави най-доброто. Поздрави, Вили! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    Таня,
    Аелис,
    Марта,
    Еликсир,
    Драго,
    Диди,
    Мира,
    Миро,
    Ева,
    Благодаря ви от сърце!
    Вярно е, че човек храни особено чувство към мамините гозби :)
    Вкусен, цветен и забавен уикенд на всички ви!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Оооо, това звучи вкусно :)!!! И аз у нас го правя по рецептата на мама :, но ми е по-различна - ще пробваме с удоволствие и твоята, Лети!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Мина,
    дано и този вариант ви е вкусен, но май от гозбите на мама по-вкусни няма и така си е редно :)

    ОтговорИзтриване
  13. Това ми е едно от любимите ястия... от най-най любимите. НЕ МОГА да ти опиша какво ми става, докато ти гледам снимките. :P
    И аз, както теб и всички коментиращи, свързвам това хапване и аромата му с детството. Голяма вкусотия.
    Да ти е жива и здрава мама.

    ОтговорИзтриване
  14. Вили,
    Благодаря ти, много си мила!
    И аз много го обичам, защото е вкусно, леко и наистина носи аромата на детството :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  15. dobre che prochetoh ot kakto go zgotvih ,dafin.list zabraih... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се рецептата да Ви е харесала :)
      Поздрав!

      Изтриване
  16. Благодаря! Радвам се, че ви харесва!

    ОтговорИзтриване
  17. Решихме да сготвим тази вечер постно зеле и чрез търсачката попаднахме директно на тази рецепта.Изпълнихме я апсолютно точно,буква по буква, и резултата бе мнооого вкусен!Макар и постно си стана вкусно зелето.Благодарим и за напред така ще си го приготвяме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, когато някой е опитал рецепта от блога и тя му е харесала!
      Сърдечно Ви благодаря за доверието и за хубавите думи!
      Поздрав и пожелание за чудесни и вкусни есенни дни! :)

      Изтриване
  18. Трябваше ми бърза рецепта за прясно зеле и направих този кулинарен шедьовър.Лети благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много се радвам, че рецептата така ви е допаднала. Благодаря, че й се доверихте, благодаря и за чудесния коментар!
      Поздрав и пожелание за весели и вкусни моменти!

      Изтриване
  19. Тази вечер я сготвих, стана страхотно! Благодаря за хубавото обяснение на технологията! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Старая се да направя обясненията максимално подробни и достъпни, доволна съм, че съм успяла.
      Благодаря за доверието и за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  20. Днес се пробвах да я направя тази рецепта и не се получи :( проблемът е, че тук в Холандия зелето им е толкова твърдо и жилаво, че някои парчета не омекнаха дори и след 2,5 часа варене! На вкус е добре, но като конзистенция нещо не го докарах за съжаление :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много ви благодаря, че сте се доверили на рецептата!
      Съгласна съм, че неуспеха идва от вида на зелето. Понякога и в България внасят зеле от ужасно твърд сорт, който трудно увира. При положение, че в Холандия не намирате подходящо зеле за ястието, може би трябва да пробвате след термичната обработка на котлона, както е описано в рецептата, да го запечете после на фурна, така има повече шансове да омекне. Също от помощ ще е, да го нарежете на по-тънки ивички.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. Децата са ми в чужбина и готвят с такова твърдо зеле, но предварително слагат зелката във фризера за няколко дни и след това на ивици или пресни сърми-стават страхотни гозби,пробвала съм-няма грешка.

      Изтриване
    3. специално за Холандия - пробвайте с така нареченото spitskool - зеле, което по форма е малко заострено, предлага се в почти всички магазинин наред с останалите видове зеле - то е по-крехко и с него става екстра (препоръка от личен опит).

      Изтриване
  21. Браво! Мнооого вкусно! Благодяря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е допаднала!
      Благодаря за доверието и хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  22. Здравей, Лети и аз изпробвах рецептата, точно както сте я написала, наистина се получи много вкусно и всички вкъщи много го харесаха! Много благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено се радвам, да ви е сладко на всички вкъщи!
      Благодаря от сърце за доверието!

      Изтриване
  23. Страхотна рецепта ,за втори път я приготвям .Благодаря за хубавото ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ястието ви е харесало! Няма по-удовлетворяващо нещо във връзка с блога, от новината, че някой е приготвил рецепта и е доволен от резултата. Благодаря ви!

      Изтриване
  24. И на нас с мъжа ми много ни хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е допаднала! Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  25. Имах една зелка и тъкмо се чудех как да я приготвя. Изпробвах тази вечер рецептата и стана много вкусно! Само си позволих да променя това, че мазнината я сложих накрая, след като изгасих котлона, сложих лют червен пипер, линомонов сок, без домати, нарязах накрая магданоз и стана чудно лека и свежа гозба за вечеря. Благодарности и до нови срещи в кухнята! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! Радвам се, че рецептата се е харесала!
      Поздрави и наистина се надявам - до нови срещи в кухнята!

      Изтриване
  26. Благодаря за хубавата рецепта!От малък обичам готвено прясно зеле и се радвам, че вече мога да си правя и сам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Благодаря за доверието и за хубавия коментар!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  27. Отговори
    1. Радвам се, че ястието ви е допаднало! Благодаря ви, че сте се доверили на рецептата! Да ви е сладко!

      Изтриване
  28. Някой има ли представа защо в повечето кухни не слагат лук?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано, не знам. На мен ми е вкусно с лук и на прясното зеле винаги слагам.

      Изтриване
  29. V edno raisko kat4e na zemjta go pravjt sas riba ton file i koito i da e Balgarin da go e vkusil iska pak da povtori

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересен вариант споменавате. Комбинацията на зеле с риба тон е необичайна за българския вкус, но бих пробвала от любопитство, ако ми го поднесат, обичам кулинарните приключения :-)

      Изтриване
  30. Никога лук в прясно зеле.Просто става друго.Но въпрос на вкус казала маймуната и продължила да яде сапун. Класиката е без лук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинете, анонимен,
      но отказвам да се определям като маймуна по вашите стандарти, само защото зелето ми харесва с лук.
      Ако сте забелязали, не съм претендирала, че рецептата е "класика", а само че е семейна, а вие си я гответе както щете.
      Познавам и други хора, които обичат зелето без лук и уважавам техния вкус и мнение, но хейтене не понасям!
      Останете със здраве!

      Изтриване
    2. Рецептата е супер, щом се получи при начинчещ готвач като мен.Няма нужда от извинения.Lety получаваш поздравления.

      Изтриване
    3. Николай, много Ви благодаря за доверието! Радвам се, че рецептата се е харесала и Ви пожелавам още много вкусни моменти :-)

      Изтриване