сряда, 10 август 2016 г.

Спагети с патладжан, бекон и доматен сос / Pasta con melanzane e pancetta


Спагети с патладжан, бекон и доматен сос / Pasta con melanzane e pancetta

Продукти за около 5-6 порции:

1 пакет спагети (500 гр.),
100-120 гр. панчета (или бекон),
1 малка глава лук,
3 скилидки чесън,
4-5 средни домата,
3 с.л. доматено пюре,
2 стръка пресен босилек,
2 малки патладжана,
зехтин за готвене,
сол и черен пипер на вкус

за поръсване: прясно настърган пармезан




      Начин на приготвяне:


  • Измийте патладжаните, отстранете дръжките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в голяма цедка (гевгир), посолете ги и ги оставете за около 30 минути да се изцеди горчивия сок, след което ги изплакнете със студена вода и отцедете много добре.
  • Нарежете лука на ситно, накълцайте чесъна и нарежете панчетата (бекона) на малки кубчета.
  • Настържете доматите на ренде, като накрая на стъргането отстраните люспите.
  • Загрейте на котлона 3 с.л. зехтин за готвене и сотирайте ситно нарязания лук, докато омекне, после добавете панчетата (бекона). Когато бекона започне да става със златист цвят прибавете нарязания чесън и гответе съвсем кратко, докато пусне аромата си (5-10 секунди). Веднага след това добавете настърганите домати, доматеното пюре, поръсете със сол и черен пипер на вкус и оставете на тих огън да къкри, докато соса започне да се сгъстява. Добавете нарязаните листа босилек и гответе още известно време, докато получите гъст и ароматен доматен сос.
  • Загрейте в тиган 3-4 с.л.зехтин за готвене и сотирайте кубчетата патладжан, докато омекнат и станат леко златисти. Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.
  • Сварете спагетите в подсолена вода, според указанията на опаковката. Отцедете ги от водата. Смесете ги с патладжана и доматения сок, разбъркайте и ги върнете на котлона за 2-3 минути, като разбърквате. След което, оттеглете от котлона.
  • Разпределете в порционни чинии , поръсете с пясно настърган пармезан и сервирайте веднага.




4 коментара: