сряда, 16 ноември 2016 г.

Когато готвят мъжете: Свински джолан по унгарски / Pork Knuckles Hungarian style


     Една чудесна, лесна за изпълнение, но много вкусна рецепта за рубриката – "Когато готвят мъжете". Както се разбира от заглавието, този път готви моят съпруг.

Свински джолан на фурна по унгарски / Pork Knuckles Hungarian style 

Продукти:

1 свински джолан без кожа (ако джоланите са малки - 2 бр.),
около 500 гр. картофи,
2 големи глави лук,
сол и черен пипер на вкус,
3-4 с.л. зехтин за готвене (или олио)

Сварете джолана в подсолена вода. Извадете го от бульона и го обезкостете.
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки шайби (дебелина около 3 мм.).
Обелете лука и го нарежете на шайби.
В голяма ( и разлата) тава сложете нарязаните лук и картофи, обезкостения на парчета джолан,  подправете със сол и черен пипер на вкус, полейте със зехтина и разбъркайте. Добавете  около 2 малки кафени чашки от бульона, получен при варенето на джолана.
Печете на 190-200 градуса (зависи от фурната ви), средно ниво на скарата на фурната, като периодически внимателно разбърквате. Ястието трябва да остане само на мазнина, картофите да станат златистокафяви, а някои и леко хрупкави. 

Подходящо вино: плътно червено, например от сортовете Мерло или Шираз.

*** Източник на рецептата: Boldizsar Horvath, Classical Hungarian Dishes, 2006

4 коментара:

  1. Ех, Лети, така ми напомни на прекрасното зимно време прекарано в Унгария! Представям си аромата на това ястие - мечта! Прекрасно! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!
      И аз харесвам много Унгария и разбира се, прекрасната им кухня също!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Ндаа, когато мъжете готвят, мръФката е задължителна. Поздрави на готвача

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, така е! :-)
      Ще предам поздравите, благодаря! :-)

      Изтриване